Po „českém turku“ asi nejpoužívanější způsob přípravy kávy na doma i na cesty.
Pro milovníky vydatné a intenzivní chutě je moka konvička ideální volba.
JAK NA TO?
- Připravíme si kávová zrna, která pomeleme na střední hrubost. Strukturou by měla připomínat hrubou mouku.
- Předehřejte si filtrovanou vodu a nalijte ji do spodní části konvičky. Ideálně těsně pod přetlakový ventil.
- Do sítka nasypte kávu až po jeho okraj. Sklepněte o stůl, zarovnejte kávu do roviny s okraji sítka, ale neupěchovávejte ji.
- Nasaďte sítko na spodní díl a našroubujte horní část konvičky. Konvičku dejte nad středně velký plamen a nechte ho pracovat.
- Nyní konvičku poslouchejte. Jakmile se ozve var, začne vytékat do horní části konvičky káva s pěnou. V tomto okamžiku ztlumte plamen na minimum.
- Už se blíží grande finále. Za několik málo okamžiků bude hotovo. Jakmile se konvička naplní ze dvou třetin kávou, je ten správný čas ji odstavit z plamene. Každopádně tento okamžik poznáte také po zvuku, kdy na vás začne konvička „prskat“.
- Hurá! Hotovo. Servírujte.