Pravděpodobně nejstarší způsob přípravy kávy, který nabízí zcela ojedinělou chuť. Už jenom proto, že se často přidává cukr a koření během přípravy.
JAK NA TO?
- Nachystejte si potřebné množství kávy a pomelte ji co nejjemněji. Ideálně úplně na prach. Množství kávy se doporučuje 6 g na 50 ml.
- Pokud se rozhodnete pro přípravu té správné turecké kávy se sladkou kořeněnou chutí, mějte po boku nachystaný cukr, 20 ml vody a koření. Například kardamom. (na jeden šálek se zpravidla dávají 2 lžičky kávy a 1 lžička cukru)
- Po chvíli voda s cukrem dojde k varu a začne se tvořit karamel.
- V tuto chvíli přichází ideální čas přidat kávu a dolít džezvu vodou do dvou třetin.
- Za chvíli se káva začne blížit varu a bude chtít utéct ven. V momentě kdy pěna dojde po okraj džezvy, sundejte ji z vařiče a malé množství pěny odeberte do šálků.
- Kávu opět přiveďte téměř k varu a opakujte ještě dvakrát stejný postup. Káva se tedy přiblíží varu celkem 3x.
- Nyní nechte kávu 30 vteřin odpočinout, sedlina klesne a můžete přelít kávu do šálků. HURÁ, hotovo!