Vyberte stránku

Blog

KAFE OD NAPROTI NA DOMA – 3/3 | DŽEZVA

8 Dub,2021 | Blog

Pravděpodobně nejstarší způsob přípravy kávy, který nabízí zcela ojedinělou chuť. Už jenom proto, že se často přidává cukr a koření během přípravy.

JAK NA TO?

  • Nachystejte si potřebné množství kávy a pomelte ji co nejjemněji. Ideálně úplně na prach. Množství kávy se doporučuje 6 g na 50 ml.

  • Pokud se rozhodnete pro přípravu té správné turecké kávy se sladkou kořeněnou chutí, mějte po boku nachystaný cukr, 20 ml vody a koření. Například kardamom. (na jeden šálek se zpravidla dávají 2 lžičky kávy a 1 lžička cukru)

  • Po chvíli voda s cukrem dojde k varu a začne se tvořit karamel.

  • V tuto chvíli přichází ideální čas přidat kávu a dolít džezvu vodou do dvou třetin.

  • Za chvíli se káva začne blížit varu a bude chtít utéct ven. V momentě kdy pěna dojde po okraj džezvy, sundejte ji z vařiče a malé množství pěny odeberte do šálků.

  • Kávu opět přiveďte téměř k varu a opakujte ještě dvakrát stejný postup. Káva se tedy přiblíží varu celkem 3x.

  • Nyní nechte kávu 30 vteřin odpočinout, sedlina klesne a můžete přelít kávu do šálků. HURÁ, hotovo!