Používal se už za Napoleona a jedná se asi o nejjednodušší způsob přípravy. I když se na tuto přípravu hodí spíše ovocnější a světleji pražené kávy, nic to nemění na tom, že i z naší směsi french press chutná dobře. To ocení především milovníci sladších chutí.
JAK NA TO?
- Podle toho jak velký máte french press si připravte množství kávy. Standardně platí pravidlo 6 g kávy na 100 ml vody. Kávu melte spíše hruběji, aby vám strukturou připomínala cukr krystal.
- Vodu (ideálně filtrovanou) ohřejte na 93 – 95 °C. Pokud nemáte konvici s nastavitelnou teplotou, můžete vodu uvařit na 100 °C a nechat půl minuty odstát. Klesne tak na ideální teplotu. Kávu nikdy nezaléváme vroucí vodou, abychom ji nespálili.
- Nádobu french pressu prolijte horkou vodou, aby nebyla studená. Vodu následně vylijte a vsypte namletou kávu.
- Kávu na dně zalijte požadovaným množstvím vody a promíchejte.
- Kávě dopřejte 4 minuty louhování.
- Nyní je ideální čas zamíchat a stlačit.
- Hurá, máte hotovo. Můžete servírovat. Ideálně kávu přelijte ihned do šálků nebo konvičky, aby se káva dále nelouhovala a neuvolňovala tak nežádoucí látky.